Gør mad til en oplevelse for barnet og dig selv

Mange børn vil gerne være med i køkkenet, men hvordan kan mit barn være med i madlavningen? Og hvordan får jeg mit barn til at interessere sig for mad? Allerede omkring 1-års-alderen kan dit barn være aktivt med i køkkenet. Vær nysgerrige på de forskellige madvarer sammen med dit barn. Smag, mærk, snak, duft og prøv!

Med alderen kan du lade dit barn deltage i mere og mere – under opsyn.

Madlavning skal være sjovt - for dig og barnet

Tænk madlavningen ind som en sjov og hyggelig aktivitet I gør sammen, på de dage, hvor energien er til det og du har tid til at rydde op bagefter. Lad være med at presse det ind – der ér dage, hvor tingene bare skal gå hurtigt, og hvor det bliver besværligt, hvis barnet skal hjælpe til.

Giv dit barn medbestemmelse over maden

Lad dit barn være med til at bestemme menuen, men husk: Et barn har ikke den erfaring og fantasi til sund mad, som du har – så du sætter rammerne. Giv eksempelvis dit barn 2 gode muligheder at vælge imellem – fx:

  • ”Lasagne – eller spaghetti med kødsovs?”
  • ”Den flotte makrel – eller den sjove fisk med alle tænderne?”


Lad også gerne dit barn være med til at vælge, hvad det vil lave under madlavningen. Igen er det en fordel at give valgmuligheder, fx:

  • ”Vil du skrælle kartofler – eller vil du drysse krydderier på kyllingen?”
  • ”Vil du proppe dild i maven af fisken – eller vil du skylle salaten?”
  • ”Vil du forme bøffer – eller stege løg?” (med svømmebriller på går det fint)
Tag barnet med på indkøb

Lad barnet være med til at købe ind og fx selv vælge frugt. Du kan også lade dit barn finde varer med Fuldkornsmærket og Nøglehulsmærket.

Relateret indhold