Minimer uønsket kemi i dit barns mad
Spæd- og småbørn er særligt påvirkelige over for uønsket kemi i maden. Læs her, hvad du bør være opmærksom på og hvorfor.
- Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen.
- Større børn kan spise flere rosiner.
Hvorfor: Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A.
- Børn i alderen 4-6 måneder bør helt undgå rødbede, spinat, fennikel, selleri og rucolasalat.
- Anbefalingen for børn i alderen 6-12 måneder lyder på at de nitratrige grøntsager kun udgør en tiendedel af mosen/retten eller kun serveres en gang i mellem, fx hver 14. dag.
Hvorfor: Nitrat kan i fødevaren eller i mave-tarmkanalen reduceres til nitrit. For babyer og småbørn kan for meget nitrat derfor i sjældne tilfælde føre til, at nitrit binder sig til blodets hæmoglobin i en sådan grad, at iltoptagelsen hæmmes (methæmoglobinæmi). Alle grøntsager indeholder nitrat naturligt, men der findes særligt høje mængder i rødbede, spinat, fennikel, selleri, salat, rabarber og rucolasalat.
- Giv ikke risbaseret grød som fx rismelsgrød eller risengrød til din baby eller dit barn hver dag.
- Giv ikke børn risdrik. Tilbyd almindelig mælk med mindre barnet har allergi eller laktoseintolerance.
- Giv ikke børn riskiks. Tilbyd i stedet dit barn andre mellemmåltider som fx frisk frugt.
Hvorfor: Ris kan have et højt naturligt indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Særligt i forhold til børn skal du være påpasselig med indtaget af ris, da de hurtigt kan nå et relativt stort indtag i forhold til deres kropsvægt.
- Børn under 3 år skal ikke spise store rovfisk som fx sildehaj, hellefisk, gedde, sværdfisk og tun (heller ikke dåsetun).
- Børn over 3 år skal undgå udskæringer af de store rovfisk. Børn over 3 år bør højst spise 1 dåse almindelig tun om ugen (ikke dåser med hvid eller albacore tun).
Hvorfor: De store rovfisk ophober kviksølv i deres kød. Fisk er dog generelt sundt, blandt andet fordi fisk indeholder omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner. Det er derfor vigtigt at børn spiser andre fisk.
- Undgå sulfitter i abrikoser ved at give dit barn de økologiske, da disse ikke tilsættes sulfitter.
Hvorfor: Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der anvendes pga. deres konserverende effekt, og fordi de er med til at bevare frugtens lyse farve, fx i tørrede abrikoser. Ved blot at spise 2 tørrede abrikoser kan et barn på 30 kg komme til at overskride det acceptable daglige indtag (ADI) for sulfitter.
- Børn under 9 måneder bør undgå kanel
- Børn over 9 måneder bør undgå regelmæssig brug af kanel – brug evt. ægte kanel i stedet
Hvorfor: Kanel indeholder kumarin, der er et naturligt aromastof, men samtidig et giftstof der er skadeligt for leveren. Der findes to typer kanel, nemlig kassiakanel (den mest almindelige kanel i Danmark) og ægte kanel også kaldet Ceylon kanel. Kumarinindholdet i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel. Børn spiser mere pr. kilo legemsvægt end voksne og er derfor særligt udsatte, hvis de spiser mange produkter med kanel. Et 2-årigt barn kan fx tåle 0,3 g kassiakanel dagligt på sin grød før det tolerable daglige indtag for kumarin overstiges.
- Børn under 2 år bør ikke får nogen former for the
- Fra 2 års alderen bør børn minimere brugen af the og ikke drikke te eller urtete til daglig
Hvorfor: The planter kan blive forurenet ved bare at være i umiddelbar nærhed af ukrudtsplanter i marken, der naturligt producerer plantegiften PA (pyrrolizidin-alkaloider). PA kan påvirke leveren.