Minimér uønsket kemi i dit barns mad

Spæd- og småbørn er særligt påvirkelige over for uønsket kemi i maden. Læs her, hvad du bør være opmærksom på og hvorfor.

 

Må mit barn spise rosiner?
 • Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen.
 • Større børn kan spise flere rosiner.

Hvorfor: Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A.

Må mit barns spise nitratholdige grøntsager?
 • Børn i alderen 4-6 måneder bør helt undgå rødbede, spinat, fennikel, selleri og rucolasalat.
 • Anbefalingen for børn i alderen 6-12 måneder lyder på, at de nitratrige grøntsager kun udgør en tiendedel af mosen/retten eller kun serveres en gang i mellem, fx hver 14. dag.

Hvorfor: Nitrat kan i fødevaren eller i mave-tarmkanalen reduceres til nitrit. For babyer og småbørn kan for meget nitrat derfor i sjældne tilfælde føre til, at nitrit binder sig til blodets hæmoglobin i en sådan grad, at iltoptagelsen hæmmes (methæmoglobinæmi). Alle grøntsager indeholder nitrat naturligt, men der findes særligt høje mængder i rødbede, spinat, fennikel, selleri, salat, rabarber og rucolasalat.

Må mit barn få risgrød, risdrik og riskiks?
 • Giv ikke risbaseret grød som fx rismelsgrød eller risengrød til din baby eller dit barn hver dag.
 • Giv ikke børn risdrik. Tilbyd almindelig mælk, medmindre barnet har allergi eller laktoseintolerance.
 • Giv ikke børn riskiks. Tilbyd i stedet dit barn andre mellemmåltider som fx frisk frugt.

Hvorfor: Ris kan have et højt naturligt indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Særligt i forhold til børn skal du være påpasselig med indtaget af ris, da de hurtigt kan nå et relativt stort indtag i forhold til deres kropsvægt.

Må mit barn spise store rovfisk?
 • Børn under 3 år skal ikke spise store rovfisk som fx sildehaj, hellefisk, gedde, sværdfisk og tun (heller ikke dåsetun).
 • Børn over 3 år skal undgå udskæringer af de store rovfisk. Børn over 3 år bør højst spise 1 dåse almindelig tun om ugen (ikke dåser med hvid eller albacore tun).

Hvorfor: De store rovfisk ophober kviksølv i deres kød. Fisk er dog generelt sundt, blandt andet fordi fisk indeholder omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner. Det er derfor vigtigt, at børn spiser andre fisk.

Må mit barn spise abrikoser?
 • Undgå sulfitter i abrikoser ved at give dit barn de økologiske, da disse ikke tilsættes sulfitter.

Hvorfor: Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der anvendes pga. deres konserverende effekt, og fordi de er med til at bevare frugtens lyse farve, fx i tørrede abrikoser. Ved blot at spise 2 tørrede abrikoser kan et barn på 30 kg komme til at overskride det acceptable daglige indtag (ADI) for sulfitter.

Må mit barn spise kanel?
 • Børn under 9 måneder bør undgå kanel
 • Børn over 9 måneder bør undgå regelmæssig brug af kanel – brug evt. ægte kanel i stedet

Hvorfor: Kanel indeholder kumarin, der er et naturligt aromastof, men samtidig et giftstof, der er skadeligt for leveren. Der findes to typer kanel, nemlig kassiakanel (den mest almindelige kanel i Danmark) og ægte kanel også kaldet Ceylon kanel. Kumarinindholdet i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel. Børn spiser mere pr. kilo legemsvægt end voksne og er derfor særligt udsatte, hvis de spiser mange produkter med kanel. Et 2-årigt barn kan fx tåle 0,3 g kassiakanel dagligt på sin grød, før det tolerable daglige indtag for kumarin overstiges.

Må mit barn drikke te?
 • Børn under 2 år bør ikke får nogen former for te - heller ikke iste
 • Fra 2 års alderen bør børn minimere brugen af te og ikke drikke te eller urtete til daglig

Hvorfor: Te reducerer optaget af jern fra kosten og kan indeholde problematiske stoffer ud over koffein. Stærk te kan indeholde ligeså meget koffein som kaffe. Te planter kan desuden blive forurenet ved bare at være i umiddelbar nærhed af ukrudtsplanter i marken, der naturligt producerer plantegiften PA (pyrrolizidin-alkaloider). PA kan påvirke leveren.