Minimer uønsket kemi i dit barns mad

Spæd- og småbørn er særligt påvirkelige over for uønsket kemi i maden. Læs her, hvad du bør være opmærksom på og hvorfor.

 

Spar på rosinerne
 • Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen.
 • Større børn kan spise flere rosiner.

Hvorfor: Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A.

Begræns indtaget af nitratholdige grøntsager
 • Børn i alderen 4-6 måneder bør helt undgå rødbede, spinat, fennikel, selleri og rucolasalat.
 • Anbefalingen for børn i alderen 6-12 måneder lyder på at de nitratrige grøntsager kun udgør en tiendedel af mosen/retten eller kun serveres en gang i mellem, fx hver 14. dag.

Hvorfor: Nitrat kan i fødevaren eller i mave-tarmkanalen reduceres til nitrit. For babyer og småbørn kan for meget nitrat derfor i sjældne tilfælde føre til, at nitrit binder sig til blodets hæmoglobin i en sådan grad, at iltoptagelsen hæmmes (methæmoglobinæmi). Alle grøntsager indeholder nitrat naturligt, men der findes særligt høje mængder i rødbede, spinat, fennikel, selleri, salat, rabarber og rucolasalat.

Vær opmærksom risprodukterne
 • Giv ikke risbaseret grød som fx rismelsgrød eller risengrød til din baby eller dit barn hver dag.
 • Giv ikke børn risdrik. Tilbyd almindelig mælk med mindre barnet har allergi eller laktoseintolerance.
 • Giv ikke børn riskiks. Tilbyd i stedet dit barn andre mellemmåltider som fx frisk frugt.

Hvorfor: Ris kan have et højt naturligt indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Særligt i forhold til børn skal du være påpasselig med indtaget af ris, da de hurtigt kan nå et relativt stort indtag i forhold til deres kropsvægt.

Pas på de store rovfisk
 • Børn under 3 år skal ikke spise store rovfisk som fx sildehaj, hellefisk, gedde, sværdfisk og tun (heller ikke dåsetun).
 • Børn over 3 år skal undgå udskæringer af de store rovfisk. Børn over 3 år bør højst spise 1 dåse almindelig tun om ugen (ikke dåser med hvid eller albacore tun).

Hvorfor: De store rovfisk ophober kviksølv i deres kød. Fisk er dog generelt sundt, blandt andet fordi fisk indeholder omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner. Det er derfor vigtigt at børn spiser andre fisk.

Vælg økologiske abrikoser
 • Undgå sulfitter i abrikoser ved at give dit barn de økologiske, da disse ikke tilsættes sulfitter.

Hvorfor: Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der anvendes pga. deres konserverende effekt, og fordi de er med til at bevare frugtens lyse farve, fx i tørrede abrikoser. Ved blot at spise 2 tørrede abrikoser kan et barn på 30 kg komme til at overskride det acceptable daglige indtag (ADI) for sulfitter.

Minimer brug af kanel og - tjek hvilken type du bruger
 • Børn under 9 måneder bør undgå kanel
 • Børn over 9 måneder bør undgå regelmæssig brug af kanel – brug evt. ægte kanel i stedet

Hvorfor: Kanel indeholder kumarin, der er et naturligt aromastof, men samtidig et giftstof der er skadeligt for leveren. Der findes to typer kanel, nemlig kassiakanel (den mest almindelige kanel i Danmark) og ægte kanel også kaldet Ceylon kanel. Kumarinindholdet i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel. Børn spiser mere pr. kilo legemsvægt end voksne og er derfor særligt udsatte, hvis de spiser mange produkter med kanel. Et 2-årigt barn kan fx tåle 0,3 g kassiakanel dagligt på sin grød før det tolerable daglige indtag for kumarin overstiges.

Giv ikke de mindste børn the
 • Børn under 2 år bør ikke får nogen former for the
 • Fra 2 års alderen bør børn minimere brugen af the og ikke drikke te eller urtete til daglig

Hvorfor: The planter kan blive forurenet ved bare at være i umiddelbar nærhed af ukrudtsplanter i marken, der naturligt producerer plantegiften PA (pyrrolizidin-alkaloider). PA kan påvirke leveren.