Vegetarisk og vegansk mad

Hvis du vælger, at dit barn skal spise vegetarisk, er det vigtigt, at barnets mad er varieret og indeholder både æg og mælkeprodukter. Med udelukkende vegansk kost til børn under 2 år kan det være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov og det kræver detaljeret viden om kost og ernæring. 

Herunder kan du læse om Sundhedsstyrelsens anbefalinger til, hvad du skal være opmærksom på ved vegetarisk og vegansk mad til børn. Spørg din sundhedsplejerske eller læge, hvis du er i tvivl.

 

Vegetarisk og vegansk mad

Vegetarer og veganere defineres af Sundhedsstyrelsen som følgende:

  • Vegetarer er en samlende betegnelse for personer, der udelukkende spiser planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr
  • Veganere er personer, der lever plantebaseret og så vidt muligt undgår kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og biprodukter fra slagtning. Derudover søger de at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr m.v.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning (2020), Mad til små – fra mælk til familiens mad

 

Om vegetarisk mad til børn

  • Vær opmærksom på, at det kan være svært at få dækket barnets energibehov med en vegetarisk kost, da den kan fylde meget i en lille mavesæk, fordi den ofte indeholder flere kostfibre og færre kalorier end kød og fisk
  • For at kunne sammensætte en vegetarisk kost, der dækker dit barns behov for næringsstoffer, kræver det viden om indhold af næringsstoffer i forskellige fødevarer. Jo flere fødevarer, der udelukkes fra maden, jo større er risikoen for, at dit barn kommer til at mangle vigtige næringsstoffer
  • Når barnets vegetariske kost sammensættes, bør kosten indeholde følgende fødevaregrupper:

    • mælkeprodukter og æg

    • grøntsager og frugt

    • linser, bønner eller andre bælgfrugter

    • kartofler, brød og kornprodukter

    • planteolier

    • nødder og fedtholdige frø og kerne – findelte og i begrænset mængde

  • Søg råd hos din læge, sundhedsplejerske eller diætist, hvis dit barn, der spiser vegetarisk, ikke spiser en eller flere af ovenstående fødevaregrupper
  • Hvis du vælger vegetarisk kost til dit barn, er det vigtigt, at barnets mad er varieret og indeholder både mælkeprodukter og æg. Mælkeprodukter og æg er særligt vigtige i en vegetarisk kost til børn. Mælkeprodukter er gode kilder til protein, calcium, B12-vitamin, fosfor, kalium og jod. Æg er en god kilde til protein, fedt, D-vitamin og B12-vitamin. Anbefalingerne for indtag af mælk og  mælkeprodukter er de samme uanset kostform. Se anbefalingerne på side 30. Det anbefales, at den vegetariske kost indeholder rimelige mængder af æg
  • Børn op til 2 år, der får vegetarisk mad med et lavt indhold af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have modermælkserstatning og et tilskud af B12-vitamin. Børn fra 2 år og opefter, der får sparsomt med mælk og mælkeprodukter, skal have et tilskud af calcium og B12-vitamin
  • Vær opmærksom på, at plantedrikke ikke er et alternativ til mælk. Plantedrikke og mælk har meget forskellige næringsstofsammensætninger. Nogle af produkterne kan være tilsat calcium og andre vitaminer og mineraler, og det vil stå på produktet, hvis det er tilfældet. Der gælder særlige råd om at begrænse, hvor meget børn får af visse plantedrikke så som sojadrik og risdrik
  • Kød og fisk indeholder protein af høj kvalitet og en lang række vigtige vitaminer og mineraler. Hvis kød og fisk udelukkes fra barnets mad, skal der være fokus på at få dækket behovet for næringsstoffer fra andre kilder. De vigtigste kilder til protein i en vegetarisk kost er mælk,  mælkeprodukter, ost, æg, bælgfrugter (iblødsat og kogt efter anvisningerne), nødder (blendet eller finthakket) og frø og kornprodukter (fx rug og havre). Børn, der starter på overgangskost, når de er mellem 4 og 6 måneder, bør vente med de proteinrige fødevarer som bælgfrugter og ost. Kød er en god kilde til let optageligt jern. Andre kilder til jern er æg, bønner, tørret frugt, linser, mørkegrønne grøntsager og ærter
  • Anbefalingerne for tilsætning af fedtstof er de samme uanset kostform. Fede fisk som laks, makrel og sild har et højt indhold af vigtige omega-3 fedtstoffer. Hvis dit barn ikke spiser fisk, bør en stor del af det tilsatte fedtstof være olier med omega-3 fedtstoffer, fx rapsolie. Det er dog vigtigt at variere, hvilke fedtstoffer, der bruges
  • Børn, der spiser vegetarisk anbefales følgende tilskud;
    • Jern: I overgangsperioden, anbefales det, at barnet, der spiser vegetarisk og som fortsat ammes, får et jerntilskud i form af dråber, ca. 8 mg dagligt indtil det er 1 år. Hvis barnet ikke ammes, skal det have modermælkserstatning, og så skal barnet ikke have jerntilskud
    • D-vitamin: Spæd- og småbørn, der spiser vegetarisk, skal have samme tilskud af D-vitamin som andre børn. Fede fisk har et højt indhold af D-vitamin. Mælk, ost og æg indeholder kun lidt D-vitamin, mens D-vitamin stort set ikke findes i planter

Om vegansk mad til børn

  • Vegansk mad til børn under 2 år kan være vanskeligt at sammensætte, så det opfylder barnets ernæringsbehov de første leveår. Maden kan være mangelfuld på energi, n-3, D-vitamin, B12-vitamin, riboflavin, jern, zink, jod, selen og calcium, ligesom proteinkvaliteten kan være utilstrækkelig
  • Hvis børn under 2 år, der ernæres vegansk, får dækket deres behov for energi og næringsstoffer via maden og supplerer med kosttilskud kan de vokse og udvikle sig normalt 
  • Det kræver detaljeret viden om mad og ernæringsbehov, derfor opfordres forældre til:
    • At søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets mad, sammen med nødvendige kosttilskud, dækker barnets behov for energi og næringsstoffer
    • At give barnet de anbefalede kosttilskud
    • At være opmærksomme på, at barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit

Hvis ovenstående tre punkter ikke opfyldes, kan udelukkende vegansk mad til børn under 2 år ikke anbefales

  • Barnets vækst og udvikling bør følges af en praktiserende læge for at sikre, at væksten ikke påvirkes negativt af den veganske mad
  • For barnet, som er 2 år og opefter og spiser vegansk, er Fødevarestyrelsens anbefaling til raske børn, der vokser og udvikler sig normalt, at de hver dag spiser varieret og tager de anbefalede kosttilskud

 

Om amning og modermælkserstatning

  • Børn, der får vegansk eller vegetarisk mad med ingen eller sparsom brug af æg og mejeriprodukter, skal ammes eller have modermælkserstatning i mindst to år
  • Mødre, der ammer deres barn, og som lever vegansk eller som vegetar med ingen eller sparsom brug af æg og mejeriprodukter, anbefales et tilskud af B12-vitamin
  • Mødre, der ammer deres barn, og som lever vegansk eller som restriktiv vegetar, bør kontakte læge, sundhedsplejerske eller diætist vedrørende behovet for tilskud af vitaminer og mineraler, herunder B12-vitamin. Der kan ligeledes være behov for ekstra tilskud til barnet

Godt at vide om vegetarisk mad til børn

  • Variation er vigtig
  • Spis forskellige proteinkilder i løbet af dagens måltider
  • Erstat kød og fisk med bælgfrugter og æg
  • Husk de jernrige fødevarer sammen med de C-vitaminrige
  • Husk B12-vitamin skal dækkes af æg og mælkeprodukter
  • Spis nødder, frø og olie med omega-3 fedtsyrer, ca. halvdelen rapsolie
  • Server varmetilberedte grøntsager fx som blendet suppe, gryderetter, gratin og tærte
  • Sæt fuldkorn i blød til grød og brød , det øger mineraloptaget
  • Brug De officielle Kostråd og skru op for proteinkilderne

Relateret indhold