Mad til barn på 1-3 år
Nu spiser dit barn det samme som resten af familien, og maden skal være sund og varieret.
På denne side finder du svar på nogle af de spørgsmål, der opstår i forbindelse med spise- og drikkesituationer med børn på 1-3 år. Alle anvisninger er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger for sund mad til spædbørn og småbørn.
Hvad kan dit barn lige nu?
- Får ikke længere flaske
- Øver sig i at spise med ske og gaffel
- Øver sig i at drikke af kop med én hånd
- Øser selv maden op ved 2-3-årsalderen
- Hjælper til i køkkenet fra 2-3-årsalderen
Hvordan spiser dit barn?
- Fra ca. 18 måneder spiser dit barn selv med ske og gaffel uden at spilde meget
- Bruger også stadig fingrene til at spise med
- Drikker selv af kop
Hvad kan dit barn spise?
- Nu spiser dit barn det samme som resten af familien, og der skal ikke tages specielle hensyn - variér generelt maden
- Tilskud af ekstra fedtstof er ikke længere nødvendigt, fordi dit barn ikke vokser så hurtigt mere
Hvad kan dit barn drikke?
- 1–2 år: Letmælk
- Fra 2 år: Skummetmælk, minimælk eller kærnemælk
- Vand fra den kolde hane
Hvilke fødevarer kan du bruge?
- Masser af grød, gryn og brød hver dag – ca. halvdelen som fuldkornsvarianter
- Frugt og mange grøntsager hver dag – både friske og tilberedte
- Bælgfrugter, kød, fjerkræ, indmad, æg og fisk (dog ikke rovfisk, vælg fx laks, sild, makrel, torsk, sej og rødspætter) – som pålæg og til den varme mad
- Kartofler, ris og pasta – variér og brug også gerne fuldkornsprodukter
- Syrnede mælkeprodukter af letmælkstypen
- Ost
Hvor meget skal dit barn spise og drikke?
- Giv gerne dit barn 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider med fx brød, grønt, frugt eller yoghurt med havregryn
- Dit barns appetit kan svinge meget fra dag til dag – lad det selv bestemme, hvor meget det kan spise
- Pres ikke barnet til at spise mere, end det selv har lyst til
- 1-2 år: Minimum 3,5 dl og højst 5 dl mælk eller mælkeprodukt om dagen
- 2-3 år: Et lille glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 2,5 dl) samt 1/4 skive ost (ca. 5 g) om dagen. læs mere om mælk og børn her
Hvad skal du undgå?
- Begræns is, kager, slik og søde drikke som saftevand, juice, sodavand, frugtsmoothies og lignende
- Begræns mængden af frugtyoghurt, drikkeyoghurt og kakaomælk på grund af sukkerindholdet, der tager appetitten fra hovedmåltidet og kan skade tænderne
- Giv ikke dit barn skyr, kvark, fromage frais, ymer, ylette og græsk yoghurt de første 2 år – fordi proteinindholdet er meget højt
- Børn under 3 år skal ikke spise store rovfisk som fx sildehaj, hellefisk, gedde, sværdfisk og tun (heller ikke dåsetun). Disse fiskearter ophober kviksølv i kødet
- Undgå hele vindruer, nødder, kerner, peanuts, popcorn, pastiller og bolcher samt stykker af rå, hårde grøntsager som fx gulerødder, før dit barn er ca. 3 år, da de er lette at få galt i halsen
- Giv ikke dit barn mere end 50 gram rosiner om ugen, da de kan indeholde svampegift
- Tørrede abrikoser bør være økologiske pga. højt indhold af sulfitter i konventionelle tørrede abrikoser
- Undgå riskiks og risdrik – de indeholder stoffet uorganisk arsen
- Giv kun det 1-2-årige barn kanel ved særlige, sjældne lejligheder, da et højt indtag kan give skader på leveren. ¼ tsk. kanel til 1 spsk. sukker er et passende blandingsforhold til kanelsukker på grød
- Undgå alle former for te - også iste, da te reducerer optaget af jern fra kosten og kan indeholde problematiske stoffer ud over koffein
Vitamintilskud
- Giv dit barn dagligt tilskud af D-vitamin – 10 mikrogram.
Forslag til dagens måltider
1-3 år - 4 forslag til dagens måltider | ||||
Drikkevarer |
Letmælk indtil 2 år. Derefter skummet-, mini- eller kærnemælk Vand fra den kolde hane Kan dit barn drikke mere mælk end anbefalet, slukkes resten af tørsten i vand. |
|||
Morgen | Havregrød med æble og rosiner | Tykmælk med revet gulerod | Rugbrød med smøreost, franskbrød med banan | Øllebrød med letmælk, lidt frugt |
Formiddag | Skorpe med smøreost, bladselleri, revet gulerod | Bolle med torskerogn, pærestykker | Gnavegrønt, lille yoghurt naturel, frugt | 1/2 bolle med ost, banan eller anden frugt |
Frokost | Rugbrød med kartoffel, sild, jordbær, peberfrugt | Brød med makrel i tomat, skinke, kogt gulerod | Rugbrød med leverpostej, torskerogn, avocado og banan, kogt gulerod, agurk, peberfrugt | Yoghurt naturel med revet rugbrødsdrys og bær. 1/2 bolle med smør, æblestykker |
Eftermiddag | Tortillas, kødpølse, tomat, salat | Fuldkornsbolle med leverpostej, appelsinbåde | Bolle, frugt-/grønttallerken | Yoghurt naturel med revet rugbrødsdrys og bær, 1/2 bolle med smør, æblestykker |
Før aftensmaden | Risengrød eller anden grød | Frugt-/grønttallerken | Frugtsalat | Grønttallerken fx agurk, ærter, majs, peberfrugt |
Aften | Lasagne, brød, salat | Bøf, kartoffel, sovs, bønner | Laks i ovn, kartoffelbåde, spinat | Kylling, kartoffel, tomater bagt i ovn, avocadomos, revet gulerod, jordbærgrød med mælk |