Om Mad til Børns opskrifter til børn fra 4 måneder

Alle opskrifter på Madtilboern.dk er udviklet af Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, der er ekspert i mad og ernæring til de mindste. Opskrifterne er udviklet ud fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens anbefalinger . Læs med her, om Kirstens tanker bag opskrifterne til de helt små børn, dvs. fra 4 måneder.

Vi har i Danmark en lang tradition med at give grød som den første skemad, men det er lige så godt at starte med grøntsager. Uanset førstevalg handler det før 6 måneder ret hurtigt om dagligt at få små smagsprøver eller små portioner fra både grød og grøntsager.

Det  er derfor vigtigt at fastholde de små smagsprøver eller mindre portioner hver dag, når først jeres barn er startet på maden.

Opskrifterne i 4-6 måneders alderen består udelukkende af korn, kartofler, frugt, grøntsager og forskellige fedtstoffer. Her er grødopskrifter, grøntsagsmosopskrifter og frugtopskrifter.


Om grød til børn

Det er godt at variere grødtyperne så dit barn både får grød med gluten og uden gluten. Så bliver risikoen for glutenallergi mindre. I vores grødopskrifter har vi derfor skrevet om de er med eller uden gluten. Der er gluten i havre, rug, byg, hvede, herunder spelt og andre hvedekorn. Korn uden gluten er bl.a. majs, hirse og boghvede.

Korn som rug, byg og hvede bør stilles i blød i koldt vand i ca. 12 timer, da det øger tilgængeligheden af mineraler i grøden bl.a. jern, hvilket er godt for barnets vækst. Vi har i opskrifterne skrevet om kornet skal sættes i blød.

Det er også godt at variere fedtstofferne derfor bringer vi også et par opskrifter med forskellige nødder, da små børn meget gerne må få nøddernes gode næringsstoffer, så længe nødderne er blendet fint. Så det har vi gjort.


Om kartofler og grønt til børn

Alle vores grøntsagsmosopskrifter indeholder kartofler, fordi kartofler er en vigtig basismadvare, der udover at mætte barnet godt, bl.a. bidrager med kostfibre, C-vitaminer og proteiner. Kostfibrene mætter og er med til at holde maven i gang og C-vitaminerne hjælper barnets krop med at optage jern fra grøntsagerne. Som vigtigt tilbehør til kartofler er grøntsager. Grøntsager bidrager med vigtige vitaminer og mineraler og andre gode stoffer som den lille krop har brug for. Gode begyndergrøntsager er søde grøntsager som kan koges bløde og enten blendes eller moses med en gaffel. Vi har fra 4-6 måneder brugt gulerødder, spidskål, squash, løg og tomater fordelt i 2 opskrifter.

 

Om frugt til børn

De fire opskrifter på frugtmos og frugtgrød bidrager alle med vigtig næring, bl.a. C-vitaminer, men er også med fra 4 måneder, da de kan give grøden sødme og mere smag. Frugt blandet i grød eller givet sammen med grød er vigtig, da frugtens C-vitaminer hjælper barnets krop med at optage det jern som findes i kornet og dermed grøden.

Da hverken fugtmos eller frugtgrød mætter længe og heller ikke bidrager med tilstrækkelig energi (kJ) til barnets krop, bør de ikke gives alene som et måltid, men altid sammen med korngrød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.  Også sammen med grøntsager hjælper frugtens C-vitaminer på optagelse af jern.

Vær i opskrifterne opmærksom på, at de ferske frugtmos bør spises med det samme, hvorimod den kogte frugtgrød har lidt længere holdbarhed samt kan fryses.


Smagsprøver og portionsstørrelser

Det er individuelt hvor meget små børn spiser, når de begynder på mad i 4-6 månedsalderen. Mavesækken er lille og maden ny, så små smagsprøver (1 – 2 små skeer) med mange forskellige madoplevelser er ganske fint. Derved bliver barnet tryg ved mad og lærer at det smager forskelligt. Mælken er stadig den vigtigste og bør gives efter - og i forlængelse af - alle måltider. Efterhånden som barnet bliver ældre optrappes portionernes størrelse.

 

God fornøjelse med opskrifterne - og velbekomme ;-)

Kirsten Mikkelsen Ravnbøl