Om Mad til Børns opskrifter til børn fra 6-9 måneder

Alle opskrifter på Madtilboern.dk er udviklet af Kirsten Mikkelsen Ravnbøl, der er ekspert i mad og ernæring til de mindste. Opskrifterne er udviklet ud fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens anbefalinger . Læs med her, om Kirstens tanker bag opskrifterne til børnene i aldersgruppen 6-9 måneder.

Fra 6 måneder bør barnet tilbydes kød eller fisk hver dag. Kød og fisk indgår derfor i opskrifterne i denne kategori. I starten handler det blot om en teske eller to sammen med grøntsagsmosen. Vær opmærksom på at kød og fisk ikke fylder for meget på tallerkenen. Målet er at arbejde hen mod at kød eller fisk maksimalt fylder 1/5 eller 20 % af tallerkenen. Kartofler eller kornprodukter fylder 2/5 og grøntsager og frugter ligeledes 2/5. Med denne fordeling får barnet ikke for meget protein, som kan være med til at øge risikoen for overvægt senere i barndommen. Det er allerede nu at barnets madvaner formes.


Spis sammen og det samme

Da børn i 6 måneders alderen er glade for at spise sammen med deres familie har vi lavet barnets opskrifter, så hele familien kan spise med af den samme ret.

Fra 6 - 9 måneder vil jeres barn gennem opskrifterne møde mange forskellige madvarer og smage gennem de daglige 2-4 måltider. Nogle retter er tilberedt på komfur og andre i ovn. Fælles for dem er at de indeholder mange forskellige grøntsager og tilgodeser barnets udvikling i at lære at tygge. Nogle retter tager længere tid at tilberede end andre, ligesom nogle retter kan tilberedes i etaper henover dagen. Det har vi skrevet mere om i de enkelte opskrifter. Og så introducerer vi couscous som alternativ til kartofler i en enkelt skøn fiskeret. Couscous er nemt at tilberede og fyldt med det hele hvedekorns gode næringsstoffer, men også nemt at spise for jeres barn, så længe det gives sammen med en god sovs – i vores couscousopskrift foreslår vi en lækker orangekokossauce.

 

Frokostpålæg

Til slut i perioden, når jeres barn er blevet bedre til at tygge, har vi et helt afsnit med pålægsideer til barnets brød med pålæg. Igen ideer som hele familien kan spise med af. Her er æg med rejer, stegt fisk og kyllingelever og 3 forskellige grønne pålæg. Det er fordelagtigt at barnet til den kolde frokost får mange små madder med forskelligt pålæg. Giv altid en mad med fiskepålæg, en mad med kødpålæg og/eller æggepålæg samt en eller flere med grøntpålæg og suppler med små udskårne og kogte grøntsager og friske frugtstykker. Giv de første par år både rugbrød uden synlige kerner, samt almindeligt hvedebrød, når I serverer den kolde mad.

 

Husk frugtdessert

Vaner startet tidligt og vi tager dem med os ud i livet. Derfor introducere vi denne lette og smagfulde jordbærgrød som dessert allerede fra 6 måneder. Giv den, og nyd den selv, som en god afslutning på et godt måltid sammen.

 

God fornøjelse med opskrifterne - og velbekomme ;-)

Kirsten Mikkelsen Ravnbøl