Kebab med tomatsauce og grønt

- en dejlig ret, som kan laves i flere etaper gennem dagen

2 voksne og 1 lille barn
Tilberedningstid: 30 minutter og ca. 20 minutter i ovn

Dette måltid kan også fint laves til barnet fra 6 måneder, men grundet de mange krydderier i opskriften, bør det ikke være den allerførste ret. Læs mere under servering.

Kebab, kartofler og tomatsauce kan med fordel klargøres i løbet af dagen. Afkølet fordeles det i ovnfadet. Sæt fadet på køl frem til ½ time før maden skal serveres. Sæt da fadet i en kold ovn og tænd.

Tilbehør – se også Tip
Majs – 2 hele kolber eller 200 g fra frost
Fuldkornsbrød

Kebab

Det skal du bruge

250 g hakket grisekød eller oksekød max 10 % fedt
½ løg
1 dl bredbladet persille
1 spsk olie

 

Sådan gør du

Kom kødet i en skål.

Pil og hak løget i bittesmå tern eller riv det på den grove side af rivejernet.

Skyl og klip persillen i et glas eller hak den fint med en kniv.

Tilsæt løg og persille til kødet og bland det godt.

Pensl et ovnfast fad med olien.

Form ca. 10 små aflange pølser 10 cm lange og læg dem jævnt fordelt i fadet.

Tænd ovnen på 250 grader.

Kartofler

Det skal du bruge

2-3 bagekartofler
1 spsk olie

Sådan gør du

Skræl og skyl kartoflerne. Skær dem i kvarte på langs og herefter i skiver på ca. ½ cm.

Kog kartoflerne under låg i 10 minutter.

Hæld kartoflerne i en stor sigte så væden kommer fra.

Stil gryden tilbage på kogepladen og tilsæt olien.

Steg kartoflerne til de er let gyldne og har suget olien til sig.

Fordel kartoflerne ovenpå kebabsene.

Tomatsauce og grønt

Det skal du bruge

2 gulerødder
½ squash
1 tsk tørret timian
1 tsk tørret oregano
1 tsk tørret rosmarin
4 tørrede abrikoser – de brune
400 g flåede hakkede tomater (fra fx karton)
1 spsk olie

 

Sådan gør du

Skræl og skyl gulerødderne. Skyl squashen.

Skær gulerødderne i skiver på ½ cm og skær squashen i små trekanter, også ½ cm tykke.

Varm olien i gryden som du stegte kartoflerne i ved god varme og steg gulerødder og squash i ca. 5 minutter.

Tilsæt undervejs krydderierne samt meget lidt salt og friskkværnet peber.

Klip eller hak de tørrede abrikoser til små bitte stykker. Tilsæt dem til gryden sammen med de hakkede flåede tomater og 1 dl vand.

Bring alle grøntsager og krydderier i kog og lad det småkoge et par minutter, mens du rører rundt.

Fordel med en stor ske tomatsaucen over kartoflerne.

Sæt fadet midt i ovnen og bag i ca. 20 minutter til alt er mørt.

 

Servering

Server retten sammen med kogte søde majs og et godt groft brød (især til de voksne).


Servering til barnet mellem 6 og 12 måneder

Mos grøntsagerne med en gaffel og lad evt. dit barn gnave af kebabben og samle majsene op med fingrene. Du kan også komme hele dit barns portion i en minihakker og blende til passende konsistens. Eller give maden som den er, hvis dit barn tygger og gumler godt.

Husk at spare på kødet, så det max fylder 1/5 af retten, derved får dit barn fint med protein, men ikke for meget. Tilsæt ½ tsk. Fedtstof til dit barns portion, så energien kommer lidt op. Behøves ikke, hvis du har kommet fedtstof i majsene. Vær opmærksom på at nybegynderen på kød og fisk kun skal have små mængder kebabs – svarende til ca. ½ - 1 spsk. Og kartofler og grønt for resten. Så det tilsammen fylder 80-90 % af portionen.

TIP!

Dampede grønne grøntsager fx bønner eller kål passer også fint til retten, og vil bidrage til de voksnes behov for grønt.