Fiskebøffer med ovnbagte kartoffelbåde, to slags sauce og ærte-broccolisalat

2 voksne og 2 små børn
Tilberedningstid: ca. 1 time

Retten kan også gives mellem 6 og 9 måneder, men bringes her, da kartoffelbåde og fiskebøffer er gode at spise med fingrene og kræver lidt god tygning. Men hvis du moser det godt, kan måltidet også nydes før de 9 måneder. Er dit barn omkring 6-7 måneder bør du kun give små mængder fisk, ca. 1 spsk. Fiskebøf, så kartofler og grønt fylder mest i måltidet.

Start med at tilberede kartoflerne. Mens kartoflerne er i ovnen, tilberedes de to saucer, salaten og til sidst fisken. De enkelte retter kan også forberedes løbende igennem dagen, når der er et lille hul. Fx kan kartoflerne snittes og tilsættes de øvrige ingredienser og herefter stilles tildækket til side til de skal i ovnen. Det samme gælder saucerne og salaten, og fisken kan formes og stilles tilbage på køl til bøfferne skal steges.

Ovnbagte kartoffelbåde

Det skal du bruge

2-3 store bagekartofler eller andre melede kartofler
1 spsk olie
1 tsk tørret timian
½ citron

Sådan gør du

Tænd ovnen på 220 grader.

Skyl og skrub kartoflerne grundigt. Er skrællen tyk, skal de skrælles.

Halver kartoflerne på langs og skær 4-6 både af hver halve kartoffel.

Kom kartoffelbådene i en skål. Tilsæt olie, timian og lidt citronsaft og vend godt rundt. Hæld kartoflerne ud på et bagepapir på en bageplade.

Sæt et ildfast fad i bunden af ovnen med kogende vand. Bag bådene til de er lysebrune udenpå og bløde indeni, for det kan de mindste bedre tygge. Alt i alt skal kartoflerne have 40-45 minutter i ovnen.

Tomatsauce – den gode og nemme

Det skal du bruge

2 fed hvidløg
1 spsk olie
400 g hakkede tomater fra karton eller glas
½ tsk sukker
1 knivspids salt

Sådan gør du

Pil og halver hvidløgene. Skær dem i tynde skiver.

Varm olie på en pande ved god varme. Steg hvidløg til de lige er blevet gyldne.

Lad olien blive på panden, men tag hvidløgene op med en ske og kassér dem.

Kom herefter tomaterne på panden sammen med sukker og salt. Lad tomatsaucen småsimre ved meget svag varme i ca. 20 minutter. Rør undervejs.

Blend saucen med stavblender direkte på panden eller i blenderglas til pureret.

 

Lyserød sauce

Det skal du bruge

100 g syltede rødbeder
1 spsk kapers
1 håndfuld bredbladet persille
1 spsk. mayonnaise
2-3 spsk yoghurt
et nip sukker
2 drej kværnet peber

Sådan gør du

Skyl persillen og kom den i en gryde. Overhæld den med kogende vand og giv den et opkog på to minutter. Hæld koldt vand på og dryp persillen af i en sigte.

Kom alle ingredienser i en minihakker eller et blenderglas og blend til en flot lyserød sauce. Smag til med et nip sukker, og meget lidt peber.

Ærte-broccolisalat

Giv ærte-broccolisalat som tilbehør - gang portionen med 3, men server den uden mayonnaisedressing. Se opskrift Ærte-broccolipålæg.

Fiskebøffer

Det skal du bruge

400 g fiskekød fx sej, mørksej eller torskefilet
½ citron
Olie til stegning

Sådan gør du

Skær fileterne i mindre stykker og hak dem fint på en foodprocessor sammen med 1 spsk fintrevet citronskal og 1 spsk citronsaft.

Form en masse små bøffer, ca. 2 cm tykke. Læg dem på en tallerken.

Varm olien på en pande ved middel varme. Steg fiskebøfferne ca. 3 minutter til kødet slipper panden. Rør ikke for meget ved bøfferne for så smuldrer de.

Vend fiskebøfferne og færdigsteg dem i ca. 2 minutter til de lige er gennemstegte.

TIP!

Fiskebøfferne kan også vendes i lidt hvedemel. Melet er med til at holde bedre på fiskekødet, så det ikke smuldrer.


Servering af måltidet fra 9 måneder

Server fiskebøfferne med kartoffelbåde, tomatsauce, lyserød sauce og ærte-broccolisalat. Sørg for at fisken ikke fylder mere end max 1/5 af portionen i forhold til kartofler, sauce og grønt tilsammen. Kartofler og grønt (inklusiv tomatsauce) bør fylde lige meget. Derved får barnet ikke for meget protein.


Måltidet til voksne

Fordel fiskebøfferne på tallerkenen efter samme princip som til de små, og spis gerne meget af ærte-broccolisalaten, så mængden af grove grøntsager og kostfibre til jer øges


Dessert

Giv gerne en frugtdessert, fx jordbærgrød til dette måltid, se opskrift Jordbærgrød.