Bløde børneboller
Bløde børneboller er rigtig gode til de mindste, da bollen har en blød skorpe og inden i, er den luftig og saftig og derfor nem at gumle og tygge på. Blødheden skyldes at dejen indeholder æg og moste limabønner og knap så meget fuldkorn. Ved at sætte bollerne i en rundkreds tæt ved siden af hinanden som brydeboller, fås, udover en blød skorpe på top og bund også, bløde sider.
Hurtige eller langsomme boller
Brydebollerne er beregnet til at hæve ca. 8-10 timer på køl, da det giver en god smag og tekstur, men de kan også tilberedes hurtigere. Brug da lunkent vand og dobbelt gærmængde og lad dem hæve et lunt sted til dobbelt størrelse før de sættes på en bageplade.
Ingredienser
- 4 dl vand - 400 g
- ¼ pakke gær - 12,5 g
- 130 g kogte limabønner
- 1 tsk. flagesalt
- 1 æg
- 2 spsk. planteolie - 20 g
- 150 g havregryn
- 400 g hvedemel
- Lidt mælk til pensling af bollerne
Sådan gør du
Hæld vandet i en skål og smuldr gæren heri. Mos limabønnerne med en gaffel på en tallerken. Tilsæt dem og alle de resterende ingredienser til skålen og rør det hele godt sammen med en stor ske. Dejen skal hænge sammen i en klump og samtidig være lidt klæg. Dæk skålen til med et låg eller husholdningsfilm og sæt den på køl i minimum 8 timer.
Dejen skal ikke slås ned efter hævning, men brug to spiseskeer til at forme og sætte brydebollerne i en rundkreds tæt op ad hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir. Dyp evt. skeerne i vand undervejs, hvis dejen klistrer sig fast til skeerne.
Lad brydebollerne efterhæve i ca. 15 min. på pladen.
Pensl bollerne med mælk.
Sæt brydebollerne i en kold ovn. Tænd ovnen på 170 grader varmluft og bag bollerne i ca. 20 minutter til de lyder hule ved banken både i bund og top.
Kig gerne til dem de sidste 5 minutter så de ikke får for meget. De skal være let bløde i både top og bund, så er de lettere at spise for de små.
Servering
Brydebollerne er gode alene til at træne tygningen og fingermotorikken. Og de er gode smurte med blødt pålæg. Brug gerne cashewnøddesmør som fedtstof på bollerne. Se opskrift her. Bollerne kan også skæres i skiver som et lille brød. Det er tit nemmere at spise for de mindste hvis bund og top er sprøde. Bollerne er desuden gode sammen med supper og gryderetter eller som en lille sandwich. Til mellemmåltid bør bollerne gives sammen med kogte grøntsager og friske frugter samt lidt fedtstof.
Holdbarhed
Bollerne bør opbevares i en lufttæt beholder/pose og spises inden for et par dage. På frost kan de holde sig 1 måned.