Boller i karry med mere grønt
Retten er beregnet til 2 voksne og 2 mindre børn
Mere grønt i vores mad er ikke kun godt for os, men også for kloden, så derfor har denne klassiske ret fået en opgradering med tilsætning af velsmagende bønner og flere gode grøntsager. Og i stedet for ris serverer vi knuste kartofler til karrysaucen med boller.
Opskriften her består af følgende dele der tilsammen bidrager til varieret mad:
- Boller med gris og bønner
- Karrysauce med grønt
- Knuste kartofler
- Ærter, æbler og ananas
1) Boller med ris og bønner
Ingredienser
- 200 g hakket gris 8-12% fedt
- 200 g kogte sortøjebønner*, kikærter, cannellini eller andre faste bønner fra dåse eller karton
- 20 g løg
- 2 æg
- 1 spsk. hvedemel
- 3 spsk. havregryn
- Evt. 1-2 fed hvidløg
- ½ tsk. flagesalt
Tænd ovnen på 200 grader eller varmluft 180 grader.
Sådan gør du
Kom den hakkede gris i en skål.
Kom de kogte bønner, løg og hvidløg i minihakkeren og kør til det er finthakket.
Tilsæt æg, hvedemel og havregryn og kør kort tid - et par omgange - til det netop er blandet.
Kom blandingen ned i skålen med det hakkede kød.
Tilsæt saltet og rør godt rundt til en sammenhængende fars.
Tag en bageplade beklædt med bagepapir og form med en teske små boller i håndfladen og sæt dem på bagepapiret. Bag bollerne i ca. 7 minutter måske lidt længere tid, til de er gennembagte.
Stil til side til de øvrige retter er klar.
Tip!
I stedet for at forme små boller, kan farsen kommes i en stor rund bageform beklædt med bagepapir og bages til den er gennembagt – afhænger af højden, men beregn ca. 20-30 minutter. Når lidt afkølet kan farsen skæres ud i små tern og tilsættes karrysaucen.
Holdbarhed
Bollerne og den bagte fars kan holde sig på køl et par dage i en tætsluttende beholder eller fryses ved minus 18 grader i en måned.
*Tilberedning af sortøjebønner og andre tørrede bønner
Tørrede bønner øger deres vægt 100 % under iblødsætning og efterfølgende kogning. Brug derfor 100 g tørrede sortøjebønner til boller med gris og bønner. Tilbered evt. lidt ekstra og frys ned til andre retter.
Skyl bønnerne grundigt i koldt vand i en gryde med låg. Brug herefter 4 dele koldt vand til 1 del bønner. Kom ikke salt ved, da det hæmmer opsugning af vandet. Stil bønner og vand tildækket i køleskabet i 10-12 timer. Kasser iblødsætningsvandet og skyl bønnerne grundigt igen. Kom vand på bønnerne til de er godt dækkede. Kom stadig ikke salt på, men brug evt. nogle krydderurter fx et laurbærblad. Bring gryde med låg i kog og bulderkog bønnerne i ca. 1 time til de er møre. Hæl bønnerne i en sigte og brug dem afkølede i farsen.
2) Karrysauce med grønt
Ingredienser
· 80 g løg
· 100 g rød peberfrugt
· 100 g blomkål
· 100 g gulerod
· 100 g æble
· 1 spsk. rapsolie – 15g
· 4 tsk. karry
· 2 spsk. hvedemel
· 5-6 dl vand
· ½ dl piskefløde
· Citronsaft til tilsmagning
Sådan gør du
Rens løget, skyl og rens peberfrugt og blomkål, skræl guleroden og fjern stilk, blomst og kernehus fra æblet. Skær det hele i meget grove stykker og kom det herefter i en foodprocessor. Kør til helt fine små tern.
Varm olien i en stor gryde, kom grøntsagerne ved og steg dem i ca. 15 minutter ved middel varme og under omrøring, til de har smidt vandet og begynder at stege tørre. Men det må ikke blive mørkt.
Tilsæt karryen og rør godt rundt i et par minutter.
Tilsæt hvedemel og rør ligeledes rundt til det har fordelt sig jævnt blandt grøntsagerne. Hæld vandet ved og bring gryden i kog under omrøring.
Når saucen begynder at tykne, skru da ned for blusset og småkog i ca. 5 minutter.
Tilsæt piskefløden og kog yderlige 5 minutter til saucen er jævn.
Smag til og tilsæt evt. 10 dråber citronsaft og meget lidt salt. Kom evt. mere karry ved.
Tilsæt bollerne og varm dem godt igennem i saucen.
Tip!
Grøntsagerne kan også hakkes ad flere omgange i en minihakker i stedet for foodprocessor.
3) Knuste kartofler
Skræl og skær 2-3 bagekartofler i store tern.
Kog ca. 12-15 minutter og hæld vandet fra.
Tilsæt en smule fedtstof og knus kartoflerne let med en gaffel, så kartoflerne stadig er luftige.
4) Ærter, æblestave og ananas
Damp de frosne ærter, som angivet på posen.
Skyl og fjern stilk, blomst og kernehus fra æblet. Skær æblet i tynde stave så skrællen sidder på enderne af stavene. Herved mindskes fejlsynkning.
Brug ananas fra dåse – si juicen fra og skær ananassen ud i små stykker.
Servering
Anret barnets tallerken så bollerne med gris og bønner max udgør 1/5 (20%) af hver portion. Lad de knuste kartofler fylde dobbelt så meget som bollerne. Og karrysovsen med grønt plus ærter, æble og ananas bør tilsammen fylde lige så meget som kartoflerne.
Holdbarhed
Hele retten på nær æblerne kan holde sig på køl et par dage i en tætsluttende beholder. Æblet skal bruges med det samme det er snittet og kan ikke gemmes til de mindste med mindre det bliver varmebehandlet. Karrysaucen, boller og ananas kan fryses ved minus 18 grader i en måned i tætsluttende beholdere.