Fuldkornsbrød

Fuldkornsbrødet er godt for nybegynderen på brød, da det kan skæres i tynde skiver og er blødt at gumle på. Samtidig får barnet mange forskellige frø og fuldkorn og oplevelsen af et godt brød der mætter. Giv gerne cashewnøddesmør eller aioli på brødet som fedtstof. Brødet er godt til blødt pålæg og sammen med supper og gryderetter.

Fuldkornsbrødet bliver bedst, hvis det får lov til at hæve 8-10 timer på køl. Det giver ud over en god smag også flere næringsstoffer med den lange hævetid.

Ingredienser

  • 4 dl vand
  • 20 g gær
  • 1 tsk. flagesalt
  • 25 g chiafrø
  • 25 g sesamfrø
  • 75 g havregryn
  • 75 g grahamsmel
  • 250-300 g hvedemel

Drys på top: sesamfrø og chiafrø.

 

Sådan gør du

Hæld vandet i en skål og smuldr gæren heri. Tilsæt de resterende ingredienser og rør det hele godt sammen med en stor ske. Dejen skal hænge sammen i en klump og samtidig være lidt klæg. Dæk skålen til med et låg eller husholdningsfilm og sæt den på køl i minimum 8 timer. 

Dejen skal ikke slås ned efter hævning, men kom vand på hænderne og tag dejen ud af skålen med hænderne og form et brød inden det sættes på en bageplade beklædt med bagepapir. 

Pensl brødet med vand og drys sesamfrø og chiafrø på toppen af brødet.

Lad brødet efterhæve i ca. 15 min. på pladen. 

Sæt brødet i en kold ovn. Tænd ovnen på 170 grader varmluft og bag brødet i ca. 30-40 minutter til det lyder hult ved banken både i bund og top. 

Kig gerne til det de sidste 5 minutter så det ikke får for meget. Brødet skal være lidt blødt i både top og bund, så er det lettere at spise for de små.

Servering

Server som brød skåret ud i tynde skiver og gerne med fedtstof som nævnt i indledningen. Forskelligt grønt blødt pålæg – avocado og kogt broccoli samt bløde frugter smager godt på brødet. Leverpostej og blødt fiskepålæg – f.eks. dampet laks rørt med mayonnaise også er godt pålæg. 

Tip!

I stedet for grahamsmel kan du også bruge fuldkornshvedemel eller rugmel.

Holdbarhed

Bollerne bør opbevares i en lufttæt beholder/pose og spises inden for et par dage. På frost kan de holde sig 1 måned.