Grøn tærte med kylling
Opskriften er beregnet til 2 voksne og 2 mindre børn fra 9 mdr. og opefter.
Opskriften består af følgende dele:
- Tærtebund
- Tærtefyld
- Kogte gulerodstrekanter
1) Tærtefyld
Ingredienser
- 50 g friskost
- 50 g smør
- 50 g grahamsmel
- 150 g hvedemel
- ½ dl vand
- Smør eller blandingsprodukt ramt rasp til formen
Sådan gør du
Kom alle ingredienser i en skål og ælt og tryk dejen sammen med fingrene til den hænger sammen i en ensartet klump.
Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform drysset med rasp.
Prik bunden jævnt med en gaffel og bag tærtebunden ved 180 grader varmluft i 10 minutter.
Tag tærten ud af ovnen. Luk ovndøren og sluk ovnen til den skal bruges lidt senere.
2) Tærtefyld
Ingredienser
- 350 g bagekartoffel
- 350 g porre
- 1 spsk. planteolie
- 1 fed hvidløg
- 160 g kyllingeinderfilet
- 4 spsk. hvedemel
- Fedtstof til stegning, fx olivenolie
- 4 æg
- 2 dl creme fraiche, 9%
- 1 dl mælk
- 50 g revet madlavningsost
- Lidt peber
- 5 små cherrytomater
Sådan gør du
Kartofler, porrer og hvidløg
Skræl bagekartoflerne og skær dem i tern på 2x2 cm. Kom ternene i en gryde og overhæld dem med kogende vand til dækket. Kog kartoflerne med låg i ca. 8-10 minutter. Der skal være en lille smule bid i dem. Hæld evt. overskydende vand fra og damp dem kort. Sæt til side.
Rens porrerne, skær igennem på langs og snit i tynde halve skiver. Steg porrerne i olien ved svag varme i ca. 10 minutter. Rør af og til i porrerne. Tilsæt evt. lidt vand, så det ikke steger tørt og bliver mørkt.
Kom presset hvidløg ved og steg yderligere et par minutter. Sæt til side.
Paneret kylling
Skær kyllingefileterne en gang igennem på langs og herefter på tværs, så de er ca. 1 cm i bredden.
Kom de små strimler i en frostpose sammen med hvedemelet. Luk posen med hånden og ryst posen grundigt så alle 6 sider dækkes af melet.
Kom fedtstof på en pande, varm det op og steg de små panerede kyllingetern kort tid ved middel varme.
Ryst panden så de vendes rundt og bliver stegt og farvet let brune på alle sider. De skal alt i alt kun have et par minutter. Sæt til side.
Æggestand
Pisk æg, creme fraiche og mælk sammen med den revne ost og peber.
Tilsæt kartofler, porrer og kyllingetern og vend det hele forsigtigt sammen.
Hæld al fyldet ned i tærten og læg små skiver cherrytomater på toppen – tryk dem lidt ned i fyldet, så de flugter med toppen.
Sæt tærten i ovnen og tænd på 180 grader varmluft og bag tærten i ca. 35 minutter til den er fast og gylden på toppen. Stik evt. en gaffel igennem midten af tærten for at tjekke om den er gennembagt.
3) Kogte gulerodstrekanter
Ingredienser
- 3 gulerødder
- Evt. mayonnaise med appelsinsaft
Sådan gør du
Skræl gulerødderne og skær dem over på langs. Skær også hver af de to halvdele over på langs så du har 4 kvarte gulerødder. Snit herefter små trekanter på tværs af de kvarte gulerødder. Kom gulerodstrekanterne i en gryde og overhæld med kogende vand til trekanterne netop er dækket. Kog med låg i ca. 8-10 minutter til gulerødderne er møre. Sommergulerødder skal koge kortere tid end vintergulerødder.
Rør en tsk. mayonnaise op med saften fra ¼ appelsin til du får en tynd sød dressing til gulerødderne. Både fedtstof og appelsinsaft er godt til kogte gulerødder.
Servering
Giv tærten sammen med kogte gulerodstrekanter, dressingen og et godt brød - og til de voksne også lidt sennep samt en sprød grøn salat med knas. Giv gerne flere kogte grøntsager til retten og frugt til dessert.
Tip!
Tærten kan fint laves uden bunden. Smør da tærtefadet og drys det med rasp før fyldet hældes i. Giv da rugbrød og/eller grovboller til tærten.
Tærten smager også dejlig kold.
Holdbarhed
Tærte og gulerodstrekanter kan begge holde sig et par dage på køl i tætsluttende beholder og fryses ved minus 18 grader i en måned.
Vafler med grøntsagsmos
Disse vafler med grøntsagsmos er beregnet til små børn på 8-9 måneder og kan spises til et mellemmåltid eller som en snack efterfulgt af modermælk eller modermælkserstatning. Find opskriften her.
Bowl med æg
Bowl med æg består af æg og frisk frugt og grønt i mundrette stykker, som er velegnet til de små, der omkring 7 – 8 måneder skal i gang med at træne i at spise med fingrene og tygge bløde madstykker. Find opskriften her.
Orange-rød suppe
Suppe af de orange-røde grøntsager, som både er lækker og mætende. Find opskriften her.
Blomkålssuppe med bønner og rejer
Blomkålssuppen er tyk og cremet med god smag fra kokos og rejer. Find opskriften her.
Bowl med kylling og bønner
Bowl med kylling og bønner er egnet til de små, der omkring 7–8 måneder skal i gang med at træne i at spise med fingrene og tygge bløde madstykker. Find opskriften her.
Fuldkornsbrød
Lav dette fuldkornsbrød, som er godt at gumle på for de yngste. Find opskriften her.
Stegte limabønner
En simpel ret som disse stegte limabønner kan også være et hit hos familien. Find opskriften her.
Små pandekager med spinat
Små pandekager til børn på 7-9 måneder der skal øve sig i at spise selv. Find opskriften her.
Planterig Pasta Bolo
En klassiker med et grønt twist. Familien bliver mæt og glad med denne planterige pasta bolo. Find opskriften her.
Grøn tærte med kylling
Denne grønne tærte med kylling er både god til aftensmad og kold dagen efter. Find opskriften her.
Grøntsagsfrikadeller med bønner og ærtedip
Disse små frikadeller er lækre varme og lige fra panden eller kolde og med på farten. Find opskriften her.
Greenie-mos fra 6 måneder
Grød og mos er velegnet som den allerførste mad. Find opskriften på greenie-mos fra 6 måneder her.
Dahlsuppe med yoghurt topping
Denne dahlsuppe er fuld af smag og varme. Find opskriften her.
Chili con carne med masser af grønt
Denne chili con carne er et sikkert hit blandt både voksne og børn. Find opskriften her,
Bowl med fisk
Bowl med fisk er en varieret hovedret, som forhåbentlig vil friste dit barn til at smage på det hele. Retten er tiltænkt børn på omkring 7-8 måneder. Find opskrifen her.
Boller i karry med mere grønt
Lav en variation af den klassiske ret men med flere grøntsager, som både er gode for os og for kloden. Find opskriften her.
Bløde børneboller
Disse bløde boller er oplagte til de mindste, som endnu ikke er klar til brød med en hårdere skorpe. Find opskriften her.